KUNSTNERISK STÅSTED

Jeg arbeider hovedsaklig med olje og pastell, og henter ofte inspirasjon og motiver der hvor hav møter land. Hver lille centimeter kan være en livsviktig biotop for en mengde kryp og vekster. Kystlandskapet er spesielt sårbart overfor forurensning, byggeprosjekter og menneskelig ferdsel, og små inngrep kan få store følger. Vi kan miste arter for alltid, både på land og i vann. Dette opptar meg, og det har preget mine arbeider i noen år. Jeg tenker at jeg som billedkunstner kan bidra til bevisstgjøring og diskusjon ved å ta dette inn i bildene mine. Jeg vil minne om hva vi har – og hva vi står i fare for å miste.

Jeg maler i tynne strøk med pensler, svamper og kluter. Selv om mine bilder kan oppleves som realistiske, er ikke realisme et mål for meg. Etter å ha studert tusenvis av steiner og fjellgrunner i skjærgården, prøver jeg å gjenskape overflatene, fargene og formene til nye bilder. Jeg bruker gjerne fotografi som inspirasjon og utgangspunkt, men løsriver meg fra det tidlig i maleprosessen for å være fri til å gi det ferdige bildet det uttrykket jeg har sett for meg.
Min maleteknikk er detaljert, og krever mye oppmerksomhet på det å ikke miste helheten av syne. Det å male er for meg mer en kamp enn terapi. Jeg har alltid en klar ide om hva jeg skal male og hva jeg vil uttrykke, men jeg går gjennom mange faser av mismot og manglende tro før jeg føler at jeg har skapt noe som jeg kan stå for og som jeg kan glede meg over. Det høres kanskje traurig ut, men jeg opplever det som et meningsfullt arbeid.

Mona Sundelius, billedkunstner.

Mona Sundelius – Billedkunstner