OM GRAFISK DESIGN

Grafisk design eller grafisk formgivning er kunsten å utforme og arrangere bilder og tekst på for eksempel en plakat, et bokomslag, en brosjyre, i en bok eller på en skjerm.

Utfordringen er alltid å formidle budskapet på en måte som gjør at det oppfattes riktig og slik at det skaper interesse og oppmerksomhet – samtidig som utformingen er estetisk tilfredsstillende.
Det er mange måter å oppnå det på, og noen nøkkelbegreper er komposisjon, luft, fargevalg, typografi og bildebruk. Det handler mye om å ha et blikk for hva som fungerer, og innsikt i hva ulike virkemidler, som f.eks. valg av skrifttyper og komposisjon signaliserer. Jeg blir stadig mer overbevist om at det enkle er det beste. Det kan være lett å falle for fristelsen å bruke morsomme effekter og skrudde skrift-typer, men jeg har sett at man ofte går lei når det har gått litt tid. For informasjon og budskap som skal bli stående en lengre periode, kan det ofte være lurt med et rent og ryddig uttrykk. En stille hvisken eller et enkelt uttrykk kan være mer effektivt enn høye rop og store fakter, når det gjelder å fange oppmerksomhet.

Enhver intelligent idiot kan gjøre ting større, mer komplekse og mer hardtslående. Det krever et snev av genialitet – og mye mot – å bevege seg i motsatt retning.  Albert Einstein